stærke tænder

Jeg læste for nyligt at flere og flere er begyndt at springe tandbørstningen over. Det drejer sig om 6 ud af 10 danskere, særligt dem i alderen 18-30 år. Enten glemmer de det, er for trætte eller for dovne.

Jeg blev så forbavset, over at voksne mennesker kunne springe noget så vigtigt over. For mig er tænderne noget af det vigtigste at værne om. Jeg ønsker at beholde mine tænder resten af livet, jeg vil gerne kunne blive ved med at kunne tygge et æble, eller en hvilken som helst form for måltid.

Jeg har heller ikke lyst til at gennemgå behandlinger af rodkanaler, at få kroner eller at få udboret huller i tænderne og få dem belagt med plastik. Jeg ønsker sunde, stærke tænder, hele livet.

Min mormor mistede i en tidlig alder de fleste af sine kindtænder, og tyggede stort set kun med fortænderne. Fra jeg var ganske lille husker jeg tydeligt den alvor der var i hendes øjne, når jeg skulle overnatte hos hende, og vi stod og børstede tænder sammen. Hun sagde hver gang at det var vigtigt at jeg passede godt på mine tænder og børstede dem grundigt. Ikke andet. Men alvoren og det indtrængende blik gjorde et dybt indtryk på mig.

Sunde tænder er vigtigt for evnen til at tygge og spise, og dermed nyde den mad man spiser. Det er også vigtigt for et godt velbefindende, for resten af din sundhed og for selvtilliden.

Dårlig ånde, huller i tænderne, ømme gummer, rødt, hævet tandkød og tandkødsbetændelse er alt sammen noget der bør tages alvorligt.

Du kan selv gøre meget, for at forebygge og for at skabe sundere og stærkere tænder, udrense betændelsestilstande og endda genopbygge emaljen.

De to enkle metoder til at få en sund mund, med sunde tænder er:

  • Kosten: give kroppen det den har brug for, så den selv kan holde tænderne stærke - det kan du læse om i Hvad alle bør vide om huller i tænderne
  • Renlighed: rense tænder og mund, og holde en sund mundflora - denne artikel:

Her kommer de 8 trin til rene tænder:

# 1. Gå til tandlægen

Besøg din tandlæge så ofte som han /hun anbefaler dig - mindst en gang om året.

Tandlægen vil rense dine tænder for eventuel tandsten og lave et eftersyn for caries /huller i tænderne.

Tandlægen vil også holde øje med eventuelle tegn på paradentose, og i den forbindelse måle dine tandkødslommer.

Uanset hvor meget du gør for selv at holde dine tænder og dit tandkød sundt og stærkt, er det altid fornuftigt at overholde tandlægens besøgstider. Det giver dig en reel feed back på din tandsituation, og om det du selv gør for at forebygge og styrke, hjælper efter hensigten.

Vælg desuden din tandlæge med omhu - det er et stort ansvar for dit velbefindende, som du overlader til denne person.

# 2. Tandbørste

En god, blød tandbørste er et must. Langt de fleste har en tendens til at børste tænderne for hårdt, derfor er en blød tandbørste det bedste valg for de fleste.

Tandbørsten bør udskiftes efter 2-3 måneder, når den begynder at blive slidt og flosset, og ikke længere er nær så effektiv.

En virkelig god tandbørste, er tandbørsten Soladey, som kan købes flere steder i Danmark, kan findes ved en googlesøgning. Denne tandbørste har en titanium stang i sin midte, som ændrer på ionerne. Ion tandbørsten virker når der tilføres lys og vand; det får titanium stangen til at udsende elektroner, der får plakken til at smuldre og neutraliserer mundens syre og bakterier. Hvis du bruger en Soladey tandbørste, behøver du derfor ikke at bruge tandpasta.

Det er klinisk bevist at Soladey tandbørsten bekæmper plak og tandkødsbetændelse bedre end almindelige tandbørster.

# 3. Tandpasta

Mange mennesker ved ikke at de fleste af de tandpastaer, der er på markedet, indeholder farlige kemikalier og giftige stoffer, som du bør undgå.

Der er store chancer for, at din tandpasta indeholder giftige stoffer som:

  • Fluor: mange undersøgelser sår tvivl om fluor har nogen gavnlig effekt for tænderne, og samtidig er det så giftigt at det bruges som musegift.
  • Sodium (på dansk: natrium) laureth sulfate (SLS/NLS), også kaldet sodium lauryl ether sulfate (SLES). Disse stoffer bruges også som malingfjerner.
  • Triclosan: kan ændre hormonreguleringen, forstyrre fosterets udvikling hvis man er gravid og giver en øget kræftrisiko. I 2010 forbød EU triclosan i materiale, der kommer i kontakt med fødevarer. Du læste rigtigt - kommer i kontakt med, det vil sige emballage og lignende. Man kan undre sig over at det stadig er lovligt i en tandpasta, der er beregnet til at putte i munden.
  • Methylparaben: mistænkt for at være hormonforstyrrende.
  • CMR-stoffer: Stoffer, der kan give kræft, påvirke vores arveanlæg, skade forplantningsevnen eller barnet under graviditet, kaldes med fællesbetegnelse for CMR-stoffer.
  • Miljøbelastende, hormonforstyrrende og allergifremkaldende stoffer.

Desværre er det sådan, at selvom du spytter tandpastaen ud (og du bør selvfølgelig aldrig sluge tandpasta), så bevæger triclosan og andre farlige kemikalier sig fra slimhinderne under tungen videre ind i dit blodkredsløb. Så hvis det befinder sig i din mund, så optager du det i din krop.

Det nye inden for alternativ tandpleje er selv at lave sin egen tandpasta. Det er ganske nemt, og skulle efter sigende være meget sundere for tænder og tandkød. Den helt enkle udgave er at bruge kokosolie, og intet andet, men man kan også blande flere ting sammen, alt efter hvilken virkning man ønsker. På dette link finder du forslag til opskrifter på tandpasta.

# 4. Tandbørstning

At børste tænder er selvfølgelig en del af en sund livsstil. Sørg for at børste dine tænder to gange om dagen. Daglig børstning reducerer tandkødsinfektioner med 60 %, og reducerer huller i tænderne med 56 %.

De bedste tidspunkter at børste tænder på, er når du vågner om morgenen, og før du går i seng om aftenen.

Sådan børster du dine tænder rene:

  • Tandbørstningen skal foregå med små gnubbende/cirkulære bevægelser på tændernes for- og bagside.
  • Tandbørstningen skal foregå med frem- og tilbage bevægelser på tændernes tyggeflade.
  • Børst 6-10 gange og gå så videre til næste tand.
  • Vær systematisk og start derfor det samme sted hver gang, og følg en 'fast rute' rundt i munden.
  • Tryk ikke for hårdt med tandbørsten.
  • Børst tænderne i mindst 2 minutter hver gang.

Hvis du vil være sikker på, at du børster dine tænder godt nok, kan du bruge ’indfarvningstabletter’ (kaldes også for 'sladrepiller'), som kan købes på apoteket eller i Matas. Efter tandbørstning tygges tabletten og fordeles rundt i munden med tungen. Herefter spyttes ud i vasken, og munden skylles med vand.

De steder, hvor der ikke er børstet rent, altså der hvor der stadig sidder plak efter man har børstet tænder, kan nu tydeligt ses, da de vil være indfarvede.

På den måde får man et tydeligt svar på, om man børster godt nok, eller om der er steder man skal være mere grundig.

# 5. Tandtråd

Ud over at børste tænder anbefales det at bruge tandtråd til at rengøre mellem tænderne.

Det er den eneste måde at være sikker på, at der ikke gemmer sig madrester og plak her, som tandbørsten ikke har kunnet nå.

Det er for de fleste nok at bruge tandtråd en gang om dagen, og det bedste tidspunkt er om aftenen, efter tandbørstningen.

# 6. Tungeskraber

Med en ’tungeskraber’ skrabes tungen ren, og herved fjernes bakterier, madrester, svampe og døde celler fra overfladen af tungen.

Næsten halvdelen af de bakterier vi har i munden, lever på og i de dybe sprækker i vores tunge. Derfor har det en stor betydning for vores mundhygiejne at rense tungen dagligt. Effekten af en renere tunge er: reducerer dårlig ånde, forbedrer din evne til at smage, giver en bedre fordøjelse og giver et renere og sundere miljø for tænder og gummer.

# 7. Mundskylning

De mundskyllemidler man kan købe, er endnu mere skadelige end tandpastaerne. Den norske professor og tandlæge Anne Scheie er en af dem der har forsket i mundskyllemidler, og fraråder at bruge dem.

I stedet kan du lave dit eget mundskyllemiddel, som er helt uskadeligt, men har en lang række gavnlige effekter.

Opløs en teskefuld himalayasalt eller havsalt i ¼ kop kogt vand. Tilsæt ¼ kop koldt vand, så du ikke skolder munden. Tilsæt eventuelt 1 dråbe æterisk teatræolie eller pebermynteolie. Skyl munden grundigt med denne opløsning over flere omgange, og spyt det derefter ud.

Det er bedst at gøre det efter du har børstet tænder, to gange dagligt.

Saltvand trækker giftstoffer og betændelse ud af tandkødet, reducerer hævelser og dræber skadelige bakterier.

# 8. Oil pulling

Oil pulling er også det helt store inden for alternativ tandbehandling i øjeblikket. Faktisk er det en gammel ayurvedic praksis (fra traditionel hinduistisk medicin), som er opblomstret i vesten.

Hvis du har tandproblemer, er det en god ide at indarbejde oil pulling i din daglige rutine. Som det første om morgenen, før du spiser eller drikker noget, tager du en teskefuld kokosolie og lader den smelte i munden. Herefter bevæger du olien rundt i munden i 15-20 minutter. Det er lang tid, og det anbefales at starte med 5 minutter og så langsomt gøre det i længere tid. Bagefter spyttes olien ud, og der skylles med vand, eller saltvand som beskrevet i #6 mundskylning. Tilsidst børstes tænderne, og der afsluttes med atter en mundskylning med saltvand.

De fleste vil med det samme få en helt ny følelse af en meget renere mund og friskere ånde.

Oil pulling trækker giftstoffer ud af kroppen, fjerner sygdomsfremkaldende bakterier, forbedrer mundhygiejnen, og hjælper med at afgifte dit system. Det medfører en lang række gavnlige effekter:

hvidere tænder, healer begyndende huller og forebygger tandkødsbetændelse, giver stærkere tænder og tandkød, bedre ånde, færre kæbesmerter, bedre nattesøvn og lindrer hovedpine, tømmermænd og hudproblemer. 

stærke tænder

Kilder

Dine tænder er ikke så rene, som du tror

Så mange glemmer at børste tænder

Brushing twice daily reduces decay byhalf

Tandbørstning

When and how often should you brush your teeth?

Forskere opfordrer til boykot af fluorstoffer

Indeholder din tandpasta farlige kemikalier?

Fluoride in Rat Poison

Mundskyl er farligt for helbredet

5 Reasons Why Everyone Needs A Tongue Scraper


Udvalgte artikler

Nyhedsbrev

Få besked når der sker noget nyt.

betalingsmuligheder