god nattesøvn

Din nattesøvn har indflydelse på hvor godt du fungerer i dagligdagen, på din indlæringsevne og på din årvågenhed. Får du for eksempel 1½ times søvn for lidt, på en enkelt nat, kan det resultere i en reduktion af din årvågenhed på helt op til 32 %. Dette tab kan forringe hukommelsen og evnen til at tænke og bearbejde oplysninger effektivt.

Når du sover producerer din krop specielle celler (T-dræberceller), der bekæmper bakterier. Jo bedre søvn, jo flere bakteriedræbende celler producerer du. Så uden den gode søvn vil du oftere blive ramt af forkølelse, influenza og andre sygdomme og det betyder også at du på sigt øger risikoen for at få kræft og andre alvorlige sygdomme.

Hver fjerde dansker får ikke nok søvn og op mod halvdelen af danskerne sover dårligt. De fleste voksne har et søvnbehov på 7-8 timer. Ældre kan nøjes med omkring 6 timer. Er kroppen svækket af sygdom eller stimulanser, har kroppen brug for mere, måske 12 – 14 timers søvn i døgnet.

Babyer, børn og teenagere har et meget større søvnbehov. Teenageres søvnbehov er helt oppe på 9-10 timer. De har virkelig brug for søvnen for at kunne vokse og kapere de store forandringer, som sker i deres krop.

Sover du nok? Spørg dig selv:
  1. Hvor hurtigt falder du i søvn? Hvis du sover inden for 5 minutter efter, du har lagt hovedet på puden, så er du nok i underskud.
  2. Glæder du dig til weekenden, for der kan du bare sove længe og vågne uden vækkeuret? Så sover du nok også for lidt til hverdag.

Kroppen er sådan indrettet, at når du ikke sover nok, så ophobes stoffet adenosin i din hjerne og det gør dig søvnig. Adenosin produceres i de vågne timer og fjernes når du sover - hvis du ikke sover nok og dermed får renset ud i adenosinet, så hober det sig hurtigere op og du mærker hurtigere søvnpressset.

Sover du nok? – Grundigere test

Sørg for at gå i seng på samme tidspunkt hver aften fire dage i træk.
Sov uden vækkeur, alle fire nætter og sov igennem. De tre første nætter vil du indhente eventuelt søvnunderskud, men den fjerde nat, har du indhentet det, og den fjerde nat vil vise dig hvor meget søvn du har bedst af at få til daglig.

7 råd til en god og ’nærende’ nattesøvn

  1. Gå i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag - også i weekenden. En fast søvnrytme hjælper din krop til det bedste resultat.
  2. Sæt tempoet ned, den sidste time inden du skal i seng. Forbered din krop, på at nu skal den snart sove. Faste, rolige ritualer kan virke afslappende - det vil sige, at du bør undgå fjernsyn, telefonsamtaler og diskussioner, lige inden du skal i seng.
  3. Drik din sidste kop kaffe inden kl. 17. Så kan koffeinen nå at komme ud af kroppen, inden du skal sove. Kamillete kan være et alternativ, da den virker beroligende.
  4. Dyrk motion regelmæssigt. Motion er med til at udmatte din krop og få den til at hige efter søvn. Du skal dog ikke dyrke motion sent om aftenen, for så aktiverer du din energi, og det kan gøre det sværere at falde i søvn.
  5. Lær at slappe af ved at dyrke yoga, lave afspændingsøvelser eller meditere.
  6. Sørg for at få masser af lys – helst sollys - om dagen, især i vinterhalvåret. Så sover du bedre om natten.
  7. Sørg for at dit soveværelse er en smule køligt og at der er helt mørkt. Et mørklægningsgardin kan hjælpe dig til en bedre søvn. Hvis du har et lysende vækkeur, så vend det væk fra dig, så du ikke bliver forstyrret af dets lys.
Kilder

Hvad er det bedste du kan gøre for dit helbred lige nu?
Søvn nok? Mangel på søvn er dårligt for helbredet 
Den normale søvn 
How to improve your sleep


Udvalgte artikler

Nyhedsbrev

Få besked når der sker noget nyt.

betalingsmuligheder