spirituelle bøger

Her har jeg samlet en liste over korte, smukke og klassiske spirituelle bøger, som vil ændre din måde at se på verden. Bøgerne er korte og lette at læse, og har et smukt sprog der taler til hjertet. De vil berøre din sjæl og få dig til at tænke dybere over det væsentlige i livet.

Alle bøgerne kan læses på under 2 timer.

Nogle af bøgerne er pt udsolgt fra forlaget på dansk. De kan enten søges antikvarisk, lånes på biblioteket, eller købes i en engelsk oversættelse.

spirituelle bøger Den lille prins# 1. Den lille Prins af Antoine de Saint-Exupéry

90 sider, fra 1943. Med tegninger af forfatteren.

En smuk historie, med et på samme tid enkelt og poetisk sprog. Den kan bruges som oplæsningsbog for børn, men er fyldt med visdom og kloge budskaber, med en dybde, der også taler til voksne.

Historien foregår på en blanding af et realistisk plan og et eventyrplan hvor dyr og mennesker taler sammen. Hovedpersonen drager rundt i verden i sin søgen efter venner, men møder kun mærkelige voksne, som han ikke forstår, og som han ikke kan kommunikere med. Historien har mange fine pointer, og en af dem er, at det der giver livet mening og sammenhæng, er de bånd, som vi knytter med hinanden.

”Endnu betyder du ikke andet for mig end en lille dreng. (…). Men hvis du gør mig tam, så vil vi få brug for hinanden”, lærer ræven den lille prins. I en mere poetisk vending siger ræven om disse usynlige bånd, at ”Kun med hjertet kan man se rigtigt”.

Det er en historie om hvordan mennesket kan føle sig ensomt og isoleret, og hvordan man kan handle sig ud af denne følelse - nu og her.

Jean-Paul Sartre har sagt om Saint-Exupéry: ”Han lærer os, at verden og mennesket røber sit væsen gennem dets handlinger”.

Bogen er stadig en af de mest solgte i verden, og Danmark er det land, hvor der, næst efter Frankrig, sælges flest eksemplarer pr. indbygger.

I 2015 kom der en ny fortolkning af bogen på film, jeg har endnu ikke set den, men jeg synes at traileren ser lovende ud.

spirituelle bøger Tistu # 2. Tistu – drengen med de grønne fingre af Maurice Druon

160 sider, fra 1957.

En eventyrfortælling om drengen, der ved hjælp af blomster forsøger at stoppe krig, uretfærdighed og håbløshed og gøre verden til et smukkere og bedre sted at leve.

Otte-årige Tistou er et smukt barn, der bor i et hus der er smukkere end de fleste huse, og med forældre der er smukkere end de fleste forældre. Men da Tistou sendes i skole efter at være blevet undervist hjemme, kan han ikke lade være med at falde i søvn i timerne. Tistous far beslutter, at han skal fortsætte sin uddannelse ved at lære fra det virkelige liv, og hvor er bedre at starte end i haven!

Med gartneren, hr Moustache, opdager Tistou at han har en bemærkelsesværdig gave; han har grønne fingre. Alle steder som han rører vokser der smukke planter frem.

I løbet af de næste par dage lærer Tistou mange nye ting, da han besøger byens fængsel, slumkvartererne og hospitalet. 

Han opdager også den mest ekstraordinære ting - at "blomster forhindrer onde ting i at ske". Det går også op for Tistou at "Krig er den største og mest forfærdelige lidelse, der kan ske i verden, da alle mister det, som de elsker mest".

Børn vil glædes over den søde og fantasifulde fortælling og voksne vil nyde den eftertænksomhed som historien giver.

spirituelle bøger Jonathan# 3. Jonathan Livingston Havmåge af Richard Bach

93 sider, fra 1970.

Jonathan Livingston Havmåge er en smuk og tankevækkende fortælling om havmågen Jonathan, der afviger fra sin flok. Han kan ikke indordne sig dens normer; han vil det frie og uafhængige liv.

Han elsker at flyve og bruger al sin tid på dette, og for hver dag der går, bliver han hurtigere og dygtigere. For når Jonathan flyver, glemmer han alt om tid og sted, han lever i nuet, og han er uafhængig og fri.

Jonathan bliver udvist fra flokken og dømt til at leve resten af sit liv alene. Dette bekymrer ham dog ikke, for i stedet for at være en del af frygten, kedsomheden og vreden, der prægede mågeflokkens liv, kan han i stedet flyve hver eneste dag.

En dag møder Jonathan to andre måger, strålende og smukke, milde og venlige, samt ikke mindst meget, meget dygtige til at flyve. De fortæller, de er kommet for at tage ham hjem til en anden flok, hvor alle har det til fælles, at de som Jonathan elsker at flyve og stræber efter at blive helt frie.

Der er lavet en filmatisering af bogen, med noget fantastisk musik, sunget af Neil Diamond:

spirituelle bøger hundrede abe# 4. Den hundrede abe af Af Ken Keyes Jr.

127 sider, skrevet i 1982

En historie om social forandring.

Teorien om den-hundrede-abe-effekt blev for alvor kendt, da Ken Keyes Jr. udgav sin skønlitterære bog ’Den hundrede abe’. Keyes bruger hundrede-abe-effekten til at fortælle om det menneskelige samfund og hvordan vi som mennesker alle er med til at påvirke udviklingen og er i stand til at skabe positive forandringer.

Teorien kort fortalt:

Nogle forskere lavede i 1952 en undersøgelse af makak-aber på den japanske ø Koshima. Forskerne observerede, at nogle af disse aber lærte at vaske deres kartofler fri for sand, inden de spiste dem, og hvordan denne nye adfærd gradvist spredtes langsomt via den yngre generation af aber - gennem observation og gentagelse.

Det der forbløffede forskerne, var at efter at efter dette havde foregået i 6 år (1952-58) skete der noget mærkeligt. Fra at adfærden havde spredt sig langsomt, skete der pludselig det at i løbet af en enkelt dag, begyndte næsten alle aberne, uafhængigt af hinanden at vaske kartoflerne. Og hvad der var endnu mere mærkeligt, det var ikke kun på denne ø, men også på de omkringliggende øer, hvor aberne ikke havde direkte kontakt med disse aber, at aberne begyndte at vaske kartofler.

Forskeren Watson konkluderede at når et kritisk antal aber havde nået en ny bevidsthed, f.eks hundrede aber, ville den nye adfærd øjeblikkeligt sprede sig - som ved telepati eller tankeoverførsel - over vandet til alle andre aber.

Effekten handler om at en ny idé eller en ny måde at gøre en ting på, kan spredes hurtigt fra en gruppe af arten (her aber, men det kan også være mennesker) til alle i arten, når et kritisk antal medlemmer af arten har lært den nye adfærd eller den nye ide.

Teorien blev offentliggjort i Lyall Watsons forord til Lawrence Blairs ’Rhythms of Vision’ i 1975 og igen i Watsons bog ’Lifetide’ 1979. Begge bøger er faglitteratur.

Teorien er interessant, og har været brugt i mange andre studier siden, blandt andet har man fundet ud af "...at når 1% af befolkningen i et område mediterer jævnligt, ... falder kriminaliteten og der er også færre tilfælde af psykiske og fysiske sygdomme." Teorien kaldes også 1% effekten, da det ser ud som om, at det er den mængde der skal til, for at gøre en forskel.


Udvalgte artikler